Mihai Musatoiu


I am currently attending the Bachelor of Science program, with specialization in Software Engineering, at Blekinge Tekniska Högskola (BTH) in Southern Sweden. BTH is ranked as number 5 in the world among the top institutions in the field of systems and software engineering by the "Journal of Systems and Software".

What I did in the past
I have a 7 years long experience in Romania as a communication specialist with an established background in publishing, media and advertising businesses. I currently provide consultancy to communication, writing and editing projects in Sweden, the U.S. and Japan.

More on my Linkedin page

DVD-ul Hagi, amintiri la kilogram


De ce este DVD-ul Hagi o dezamagire? Pentru ca nu este un documentar, asa cum ar fi meritat Hagi la 7 ani de la retragere, ci o simpla retrospectiva. Nu este facut de jurnalisti, ci de ingineri. Care ingineri au luat din arhiva toate meciurile nationalei din perioada lui Hagi, au taiat gospodareste secvente din ele in care Hagi "era bun" si le-au lipit una de alta pentru a iesi acest DVD.

In anul 2008, in epoca documentarelor de pe Discovery, sa faci atata tam-tam si dupa aceea sa livrezi doar o insiruire de faze, cu comentariul original, fara culise, fara povesti, fara interviuri (bine, apare Hagi zicand vreo 2 fraze, Lucescu o fraza jumate, Emerich Ienei o juma de fraza si Iordanescu vreo 3-4 cuvinte) - este o mare dezamagire.

Acesta este un DVD care are drept public tinta copiii sub 10 ani, cei care nu l-au vazut jucand pe Hagi si sunt curiosi de ce este considerat cel mai bun fotbalist roman al tuturor timpurilor. Si intr-adevar urmarind fazele pe care le facea, te cam convingi. Dar despre omul Hagi si povestea din afara terenului, absolut nimic.

Doar un exemplu. La un meci in deplasare cu Irlanda, Hagi a aparut cu barba. Motivul era ca ii murise unul dintre parinti. In ciuda doliului, el a inscris singurul gol al meciului si am castigat un meci foarte important pentru acea campanie de calificare. In DVD-ul cu pricina n-o sa aflati nimic din toate astea.

DVD-ul este frustrant nu numai pentru amatorii de detalii din viata lui Hagi, ci si pentru suporterii obisnuiti. Veti vedea faze din meciuri istorice, precum cel cu Argentina din 1990, cand Hagi l-a depasit clar pe Maradona in duel direct, insa in afara de aparitiile lui Hagi, din rezumat sunt scoase toate fazele interesante care au scris istoria acelui meci. De pilda, nu stiu cum poti sa arati imagini din acel meci si sa sari peste celebrul cadru in care, la 1-0 pentru Romania, Maradona, inainte de a executa un corner, se rezeama de o reclama de pe margine si se roaga la Dumnezeu sa egaleze Argentina (ceea ce s-a si intamplat putin mai tarziu). Este o imagine-simbol pentru superioritatea Romaniei in acel meci, aflata la prima participare la un campionat mondial dupa o "seceta" de 20 de ani.

Cu alte cuvinte, daca nu are legatura cu Hagi, din rezumate au fost scoase toate fazele importante. La meciul Bulgaria - Romania de la Euro 1996 nu veti revedea golul anulat pe nedrept al lui Dorinel Munteanu (imposibil de uitat de o generatie de suporteri), la meciul cu Suedia din '94 n-o sa revedeti schema geometrica prin spatele zidului nostru de la primul gol, si nici cosmarul egalarii lui Kenneth Andersson din ultimele secunde ale meciului (e drept ca nimeni nu vrea sa il revada, dar daca e istorie ea nu poate fi chiar atat de selectiva). Iar dupa meciul cu Suedia, care a marcat cea mai mare performanta din istoria echipei nationale (calificarea in sferturile unui campionat mondial), urmeaza brusc "celebrul" meci cu Slovacia din preliminariile urmatoare (daca isi mai aminteste cineva de ele..)

Pacat pentru Hagi (stiu ca el a participat la productie, si ca selectarea fazelor ii apartine in buna masura), la urmatoarea incercare sper sa vedem si auzim si o parte din povestile care au inconjurat Generatia de Aur.

Gazeta Sporturilor a incercat ceva bun, pentru a marketa mai bine DVD-ul. Un interviu cu Hagi, dar si unul cu portarul Columbiei care a incasat cel mai cunoscut gol dat vreodata de Hagi, in 1994. "Nu poate sa intre in poarta, e imposibil, nu are cum", isi spunea el in timp ce mingea sutata de Hagi zbura prin aer.

In concluzie, daca dati banii pe DVD-ul acesta (Nationala) si pe urmatorul (evolutia lui Hagi la echipele de club), sa stiti ca nu veti cumpara documentare serioase ci doar amintiri la kilogram.